Marsz zawieszony

Komisja Krajowa podjęła decyzję o zawieszeniu Marszu Godności!

Komunikat po nadzwyczajnym posiedzeniu Komisji Krajowej NSZZ “Solidarność” w dniu 16 listopada 2022 r.

Komisja Krajowa Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” na swoim nadzwyczajnym posiedzeniu podjęła dzisiaj decyzję o zawieszeniu planowanej na jutro akcji protestacyjnej „Marsz Godności”. W obecnej sytuacji wszystkie siły i uwaga powinny być skupione na zagrożeniu w jakim znalazła się Polska, dlatego planowany protest zostanie przeprowadzony w innym terminie.

Komisja Krajowa składa wyrazy współczucia rodzinom i bliskim ofiar tragedii w Przewodowie. W tej dramatycznej chwili jesteśmy razem z Wami. Bez względu na ostateczny wynik śledztwa, winę ponosi Rosja, która dokonała agresji na Ukrainę.

NSZZ „Solidarność” stanowczo podkreśla że postulaty, które stały się powodem zorganizowania „Marszu Godności” są nadal aktualne i „Solidarność” nie zrezygnuje z walki o ich realizację. Stąd apel do Rządu RP, aby kierując się taką samą odpowiedzialnością jak „Solidarność”, podjął natychmiastowe rozmowy w sprawie postulatów.

Niezależnie od powyższego, Komisja Krajowa kieruje do członków Związku i wszystkich struktur zaangażowanych w organizację protestu słowa podziękowania za pełną mobilizację i liczne zaangażowanie. Jednocześnie prosimy o wyrozumiałość. Nigdy w historii Związku nie musieliśmy podejmować tak trudnej decyzji. Jednak nasza Ojczyzna, którą „Solidarność” nie tylko ma na sztandarach, ale i w swoich sercach, wymaga odpowiedzialności i rozwagi.

Piotr Duda

Pracodawca przyjazny pracownikom

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” rozpoczęła XV edycję konkursu Pracodawca Przyjazny Pracownikom.
Celem konkursu jest promowanie pracodawców, którzy wyróżniają się w stosowaniu dobrych praktyk w zakresie przestrzegania przepisów prawa pracy, w szczególności poprzez stabilność zatrudnienia, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz prawa do zrzeszania się w związki zawodowe.
Przypominamy, że pracodawcy posiadają prawo korzystania z Certyfikatu przez okres trzech lat. Laureaci poprzednich edycji Konkursu mogą ponownie ubiegać się o przyznanie Certyfikatu po wygaśnięciu wspomnianego wyżej okresu.
Ankietę zgłoszeniową (załącznik nr 1 do Regulaminu do pobrania - link w poniżej) należy przesyłać na adres: Komisja Krajowa NSZZ Solidarność, Wały Piastowskie 24, 80-855 Gdańsk, z dopiskiem: Certyfikat „Pracodawca Przyjazny Pracownikom” lub pocztą elektroniczną na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. w terminie do 31 grudnia 2022 roku.
Zgłoszenia rozpatrywane będą według kryteriów określonych przez Komisję Certyfikacyjną w załączniku nr 2 do Regulaminu.

pracodawca