W Rurexpolu po nowemu?

14 grudnia na wniosek związków zawodowych odbyło się zebranie z dyrektorem oddziału Ruexpol. Chcieliśmy się dowiedzieć jaka jest przyszłość zakładu i załogi, portfel zamówień i stan konta funduszu socjalnego. A więc nowa jest dyrekcja. Portfel zamówień marny, to już po staremu. Rokowania na przyszłość mgliste. Strona związkowa wyraziła zaniepokojenie na sposób rozdziału funduszu socjalnego przez ustępującą dyrekcję. Nie takie były ustalenia wobec czego po zapoznaniu się z przekazanym rozliczeniem, organizacje związkowe zwróciły się z wnioskiem o rozdysponowanie całej kwoty w bieżącym roku. W dalszej części spotkania strona związkowa zwróciła się z zapytaniem o umożliwienie pracownikom nabycie uprawnień emerytalnych, szczególnie tym pracownikom, którzy otrzymali zwolnienia definitywne. Ale w tej kwestii też już rozmawialiśmy i poczyniliśmy pewne ustalenia z poprzednią dyrekcją. Szkoda że trzeba do tej sprawy wracać ponownie.

34 Rocznica wprowadzenia stanu wojennego

13 grudnia obchodziliśmy 34 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego przez komunistyczną władzę. Najpierw smutne wspomnienia w klubie solidarności "Czy pamiętasz tamten dzień, kiedy naród przelał krew". Potem skwer solidarności "w imię tych co walczyli o godny byt" i przemarsz na Jasną Górę na mszę w intencji ojczyzny i ofiar stanu wojennego. Po zakończeniu mszy świętej zapaliliśmy znicze na kształt kotwicy i złożyliśmy kwiaty pod pomnikiem księdza Jerzego Popiełuszki. Wieczór wspomnieniowy uatrakcyjnił przejmujący występ młodzieży. Usłyszeliśmy piosenki Ernesta Bryla i Agnieszki Osieckiej z płyty " Na szkle malowane" jak też wspaniałe wykonanie utworu "Moja krew" Grzegorza Ciechowskiego i Republiki. Młodzież i przedstawiciele Narodowego Frontu Częstochowy spisali sie wspaniale. Brawo młodzież, brawo nauczyciele. Można tylko ubolewać nad tym że mogło być nas więcej, ale widocznie niektórzy wybrali ciepły fotel w domu. Im przydała by się solidna lekcja powojennej historii Polski a wtedy łatwiej mogli by zrozumieć czego zrozumieć nie potrafią.