Chorzów 29.05.2013r. Negocjacje płacowe

Przedstawiciele NSZZ Solidarność oświadczyli, że strona związkowa z uwagi na znaczne dysproporcje wynagrodzeń w poszczególnych zakładach będzie się domagać podwyżek płac dla pracowników, których wynagrodzenie obiega znacznie od najwyższych standardów w Alchemii S.A. MOZ NSZZ Solidarność mając na uwadze nierówne traktowanie pod względem płacowym pracowników w spółce wynosi o stopniowe podwyższanie płac pracownikom w zakładach o gorszych warunkach płacowych. NSZZ Solidarność uważa, że pracodawca powinien podjąć działania, które doprowadzą do zaniechania dyskryminacji płacowej i stworzenie jednakowych warunków zatrudnienia i wynagrodzenia pracowników w firmie. Domagamy się również corocznego wzrostu wynagrodzeń w zakładach WRA i Huty Batory o kwoty, które pozwolą osiągnąć w roku 2015 poziom wynagrodzeń pracowników w zakładzie Rurexpol.

Nic dodać nic ująć. Tak musi być aby praca miała jakiś sens. Przy okazji po karkołomnych wywodach z nutką abstrakcyjnej poezji dowiedzieliśmy się, że pracodawcy chodzi o to by mieć jak najtańszego pracownika, a w ogóle to gdyby pracodawca miał pieniądze to by je dał- tak mówi strona pracodawcy. Nie podzielamy tego wywodu, choć wzruszył nas dogłębnie. Panowie dyrektorzy niektórym z was wydaje się, że jesteście właścicielami firmy, ale jesteście w błędzie. Dyrektorem się bywa, by najmniej nie na wieki. Ilu ich już było, ciężko zliczyć. Jedno jest pewne popierać będziemy zawsze tych dyrektorów którzy posiadają ludzką twarz. Mamy wielką nadzieję, że niebawem będziemy mogli tak powiedzieć z dumą o dyrektorach Rurexpolu WRA i Huty Batory. Mocno w to wierzymy.

{jcomments on}