Zmarł Aleksander Przygodziński

Z najgłębszym żalem zawiadamiamy, iż w nocy 2 marca 2016 r., po krótkiej, lecz ciężkiej chorobie, opatrzony najświętszymi sakramentami, odszedł

ś.p. Aleksander Przygodziński

Człowiek Prawy i Niezłomny, Charyzmatyczny Przywódca, Lider Podziemnej i Legalnej Hutniczej oraz Regionalnej „Solidarności”, Przewodniczący Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (1991-1995), Delegat na I Krajowy Zjazd Delegatów i Wieloletni Członek Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, Więzień Stanu Wojennego, Członek Stowarzyszenia Więzionych, Internowanych i Represjonowanych „WIR”, Kawaler Krzyża Komandorskiego Orderu Odrodzenia

Składamy wyrazy najgłębszego współczucia Rodzinie

Przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ "Solidarność" Jacek Strączyński
Przewodniczący KM ISD Huty Częstochowa Jacek Maciński

Wieczny Odpoczynek racz Mu dać, Panie!

O terminie i miejscu Mszy św. żałobnej i pogrzebu poinformujemy w porozumieniu z Rodziną.

Aleksander Przygodziński, ur. 23 stycznia 1942 r. w Masłowicach k. Radomska. Ukończył Zasadniczą Szkołę Metalową w Radomsku (1960). Od 1960 r. zatrudniony na Wydziale Obróbki i Montażu w Hucie im. Bolesława Bieruta (obecnie ISD Huta Częstochowa).
Od września 1980 r. w „Solidarności", członek Komitetu Założycielskiego, od stycznia 1981 r. przewodniczący Komisji Zakładowej w HBB; w czerwcu 1981 r. delegat na I WZD Regionu Częstochowa, członek Zarządu Regionu, delegat na I Krajowy Zjazd Delegatów, członek Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność". 30 sierpnia 1981 r. współorganizator uroczystości poświecenia sztandaru związkowego HBB na Jasnej Górze.
13-16 XII 1981 współorganizator (z Andrzejem Konarskim, Mirosławem Krupińskim, Eugeniuszem Szumiejką i Janem Waszkiewiczem) Krajowego KS w Stoczni Gdańskiej im. Lenina; po pacyfikacji SG wrócił do Częstochowy; 18 XII 1981 internowany, 20 XII 1981 aresztowany, 28 XII 1981 skazany na 3 lata więzienia, SN podniósł karę do 5 lat więzienia, w V 1983 zwolniony na mocy aktu łaski Rady Państwa. W 1983 współorganizator I (i następnych) Ogólnopolskiej Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę, następnie 1 V 1984 uczestnik demonstracji w Częstochowie, skazany na 2 mies. aresztu. Od 1984 uczestnik Duszpasterstwa Ludzi Pracy przy kościele św. Józefa w Częstochowie, uczestnik demonstracji tamże, wielokrotnie zatrzymywany na 24 i 48 godz., kilkadziesiąt razy przesłuchiwany, karany mandatami i grzywnami. Od III 1985 współzałożyciel RKK w Częstochowie. Od 1985 współwydawca, współredaktor i drukarz podziemnego pisma „Wytrwamy". 1985-1989 organizator pomocy medycznej, lekarstw i zapomóg dla osób biednych oraz paczek dla dzieci związkowców.
Od XI 1988 współorganizator reaktywowania struktur „S" w zakładzie pracy, 1989-1991 ponownie przewodniczący KZ, w 1989 przewodniczący RKW; 1989-1995 delegat na kolejne WZD Regionu Częstochowa, od 1991 przewodniczący ZR. Od 1991 członek Stowarzyszenia Więzionych, Internowanych i Represjonowanych „WIR" w Częstochowie.
Odznaczony Krzyżem Wolności i Solidarności oraz Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia.
Do 5 II 1982 rozpracowywany przez Wydz. V KW MO w Częstochowie w ramach SOR; od 14 I 1987 przez Wydz. V WUSW w Częstochowie w ramach SOR krypt. Struktura.